Hur jag har slösat bort min tid på sistone

Ni kanske har läst om det i tidningarna, att polisanmälningar som skickats via mail hade blivit liggande drygt ett år på ett mailkonto som ingen tittade på.

Eller så har det bara hänt här. I min värld är ju Boris Jeltsin fortfarande Rysslands president. Kanske finns det andra skillnader.

Jag blev indragen att hjälpa till med de tekniska bitarna på en offert på ett effektivare datasystem åt polisen, så inga anmälningar ska bli liggande så länge. Tanken var att datasystemet automatiskt skulle skicka ut ett standardiserat svarsmail som sa något i stil med: ”Tack för er anmälan. Tyvärr måste vi lägga ned utredningen på grund av brist på bevis.”

Jag har jobbat med det där den senast månaden, med de tekniska delarna av offerten.

Tyvärr blev det inget av det. Polisen drog tillbaka offertförfrågan. Tydligen fanns det juridiska hinder med att låta en dator summariskt lägga ner utredningarna. Det får bara göras av en polisman.

4 reaktioner till “Hur jag har slösat bort min tid på sistone”

  1. Är det inte åklagaren som lägger ner utredningar i brist på bevis? Poliser ska väl bara vara till vår tjänst och nedteckna de anmälningar vi ger dem? Eller, jag vet inte. Jag har aldrig befunnit mig på någon sida om lagen. Jag ÄR lagen.

  2. Ja, du har nog delvis rätt. Jag är inte heller någon expert (jag har alltid hållit mig på rätt sida om lagen och på väldigt långt avstånd), men jag tror att polisen kan lägga ner utredningen i ett tidigt skede om det inte finns några spaningsuppslag så att de inte går att bedriva någon utredning. Jag antar att de faktiska formuleringarna i mailen skulle ha varit annorlunda och mycket längre än det jag skrev.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *